• Betaalbaar wonen
 • Goede voorzieningen
 • Prettige woonomgeving
 • Duurzaam wonen

Wat te doen bij overlast

Problemen met de buren
Als je een probleem hebt met je buren, is dat heel vervelend. Een kleinigheidje kan zomaar uitgroeien tot een ruzie die jouw woonplezier bederft. Maar met een goed gesprek voorkom je vaak dat soort vervelende situaties. Hieronder een aantal tips hoe je problemen met je buren kunt oplossen.

Tips om problemen op te lossen
1. Krop je gevoelens van ergernis, frustratie en woede niet zolang op totdat de bom barst op een verkeerd moment. Dan bestaat de kans dat je de buren niet meer kan zien of luchten of ze de huid vol scheldt.

 1. Bel niet aan op het moment dat het je hoog zit, maar ga naar je buren wanneer je bent afgekoeld en je denkt dat het voor je buren een geschikt moment zal zijn.
 2. Bedenk eerst wat je wil vertellen. Dit gaat over waar je precies last van hebt en vooral ook over de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Bijvoorbeeld dat je niet goed meer slaapt, je nerveus voelt of je niet meer kunt concentreren. Door te vertellen wat er zo lastig is voor jou, kunnen je buren jou beter begrijpen en dat maakt de kans groter dat ze begrip tonen en bereid zijn naar je te luisteren.
 3. Bel aan en blijf rustig. Vertel dat je graag wilt praten over een kwestie en vraag wanneer dat binnenkort kan, op een moment dat jullie allebei de tijd en rust hebben voor dat gesprek.
 4. Luister ook naar hun kant van het verhaal, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Neem serieus wat ze vertellen. Een ander kan de situatie nu eenmaal heel anders beleven en andere zorgen en behoeften hebben dan je zelf.
 5. Blijf niet hangen in wie de schuld is of wie gelijk heeft. Zoek samen naar mogelijke oplossingen, manieren om de situatie voor jullie allebei te verbeteren.
 6. Kom niet meteen zelf met “de beste” oplossing. Laat de ander er ook even over nadenken. Dat geeft hem of haar de ruimte om zelf met een oplossing te komen.
 7. Maak duidelijke afspraken met elkaar. Lukt het niet meteen, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Spreek meteen een tijdstip daarvoor af.
 8. Wat ook het resultaat van je gesprek is: blijf rustig en zeg vriendelijk gedag.
 9. Kom je er samen niet uit, laat de ergernis dan niet verder oplopen en neem contact op met buurtbemiddeling. Hieronder lees je meer over buurtbemiddeling.Buurtbemiddeling
  Komen jullie er samen niet uit? Dan kan buurtbemiddeling wellicht helpen. Met getrainde buurtbemiddelaars probeer je gezamenlijk de problemen op te lossen. Kijk op https://www.swwh.nl/pagina/buurtbemiddeling/ voor meer informatie en buurtbemiddeling bij jou in de buurt.

Meld de overlast bij Woonconcept
Helpt een goed gesprek en buurtbemiddeling niet? Dan kan je de overlast bij Woonconcept melden. Woonconcept gaat dan samen met jou en de buren op zoek naar een passende oplossing. Je kunt je overlast melden op de pagina https://www.woonconcept.nl/overlast-melden of neem telefonisch contact op via telefoonnummer: 088 – 61 62 000

(bron Woonconcept)

Deel dit bericht Terug naar overzicht

Aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Om u nog beter op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen hebben wij een digitale nieuwsbrief opgezet. U kunt hiervoor aanmelden door hieronder uw mailadres in te vullen.

Contact opnemen.

Heb je een vraag of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact op.

Contact opnemen

De laatste downloads & links

Prestatieafspraken met gemeente Hoogeveen

Download hier

De Woonbond - Thuiskompas

Bekijk pagina

Stel ons een vraag

Bekijk pagina