Levensbestendig wonen

Wat is levensbestendig wonen?
Levensloopbestendig wonen betekent dat uw woning geschikt is om in te blijven wonen. Ook als uw levensomstandigheden veranderen door bijvoorbeeld ouderdom, een ziekte of een handicap. Naast levensloopbestendig komen ook de termen levensloopgeschikt en toekomstbestendig veel voor. In alle gevallen gaat het om een woning waarin u op uw oude dag veilig en comfortabel kunt blijven wonen.

 

Wat betekent levensloopbestendig wonen voor mij?
Veel woningen zijn (nog) niet levensloopbestendig. Vooral in bestaande woningen kunnen er situaties in en om uw woning zijn die op latere leeftijd voor moeilijkheden of onveilige situaties kunnen zorgen. Denk hierbij aan hoge drempels bij de entree, maar ook hoge drempels van het ene naar het andere vertrek. Een bad waar u in moet stappen om te douchen of een douchebak met hoge opstap zijn voorbeelden. Heeft u nog een woning waar geen toilet is op de verdieping waar u slaapt, ook dan is uw huis nu niet levensloopbestendig. Als u ‘s nachts vaak naar beneden moet om van het toilet gebruik te maken, brengt dat onnodige risico’s met zich mee. Ook als u fit en nog goed ter been bent. De trap en de badkamer zijn namelijk de gevaarlijkste plekken in de meeste huizen. Veel mensen komen hier ten val. Omdat onze spierkracht en botmassa afneemt als we ouder worden zijn de gevolgen van zo’n val vaak ernstiger en het herstel duurt langer. Alle reden dus om voorzorgsmaatregelen te nemen en een val te voorkomen.

 

Waarom is levensloopbestendig wonen zo belangrijk?
Er is een groeiende aandacht voor levensloopbestendig wonen. Zeker de laatste jaren. Eén van de redenen daarvoor is we met z’n allen ouder worden en dat u minder snel dan vroeger in aanmerking komt voor een plek in het verpleeg- of verzorgingstehuis. Hiervoor heeft u een zorgindicatie nodig. We blijven dus langer zelfstandig wonen, ook met een lichte zorgvraag. Vaak is dat overigens ook wat de meeste mensen willen. Het overgrote deel van de mensen is heel tevreden met de plek waar ze wonen en wil het liefst oud worden in het eigen huis. Als dat ook voor u geldt, is het levensloopbestendig wonen ook voor u belangrijk.

 • U beperkt het risico op vallen in uw eigen huis
  Door uw woning op tijd voor te bereiden op de toekomst, kunt u het risico op val ongelukken beperken. Jaarlijks belanden 96.000 mensen van 65 jaar en ouder op de Eerste Hulp nadat ze zijn gevallen. De helft van die ongelukken gebeurt in ons eigen huis. Jaarlijks sterven meer dan 3000 mensen aan de gevolgen van een val. Ter vergelijking: in 2017 kwamen 600 mensen om in het verkeer. Door oog te hebben voor de risico’s in en om uw huis kunt u vallen of de gevolgen van vallen in uw woning beperken. Lees hier valpreventietips voor iedere ruimte in uw huis
 • U maakt zelf keuzes over waar u woont en wilt blijven wonen
  Als u preventief maatregelen treft om uw woning levensloop bestendiger te maken is de keuze aan u hoe u dat doet. Veel mensen vinden zichzelf nog te jong en voelen zich nog fit, waardoor ze het levensloopgeschikt maken van hun huis uitstellen. Als u echter wacht tot er een (medische) noodzaak ontstaat om uw huis aan te passen, moet u vaak in allerijl maatregelen treffen. Soms moet u zelfs noodgedwongen verhuizen omdat het niet langer gaat in uw huis. De praktijk leert dat veel mensen dat helemaal niet willen, maar soms geen keus (meer) hebben.
 • U ervaart direct meer gemak, veilig en comfort
  Als u op tijd nadenkt over uw woning, heeft u daar ook direct profijt en plezier van. Veel levensloopbestendige maatregelen maken uw woning meteen praktischer en veiliger. In uw nieuwe keuken kan de apparatuur bijvoorbeeld op werkhoogte worden geplaatst, zodat u niet meer hoeft te bukken. Als de badkamer wordt verbouwd doet u dat met het oog op de toekomst. Niet alle maatregelen hoeven trouwens bouwkundig van aard te zijn. Soms kunt u met relatief kleine en goedkope aanpassingen al veel verbeteren. Een tweede trapleuning bijvoorbeeld biedt extra houvast en antislipstrips of antisliptreden op uw trap vergroten de veiligheid onmiddellijk.

 

Wanneer begin ik met levensloopbestendige maatregelen?
De toekomst laat zich moeilijk voorspellen, maar zorg dat uw woning op een natuurlijke manier meebeweegt met de levensfase waarin u zich bevindt. Iedereen wordt anders oud, maar als u tussen de 55 en 60 bent is het verstandig na te gaan denken over uw woonsituatie in de toekomst. Stel uzelf de vraag of dit het huis is waarin u oud wilt worden. En of de ruimtes in huis over 10 of 20 jaar nog wel zo praktisch en veilig zijn? Als u plannen heeft om uw tuin aan te pakken, een nieuwe keuken krijgt of de badkamer wordt gerenoveerd. Dan zijn dat uitgelezen momenten om woningverbeteringen toe te passen die niet alleen mooi, maar ook levensloopbestendig zijn.

 

Waar moeten wij aan denken bij levensloopbestendige maatregelen?
Verwijder (of laat) drempels en zorgt voor goede toegankelijkheid naar en in de woning.

 • Huishoudelijke apparatuur zoals een vaatwasser, oven, magnetron op werkhoogte, hierdoor hoeft u niet onnodig te bukken.
 • Een (1) hendel mengkranen, als u minder spierkracht heeft of krijgt in uw handen kunt u de kranen dan nog prima bedienen.
 • Zowel links als rechts een trapleuning zodat u extra houvast heeft en zorgt dat uw trap niet te glad is door antislip strips of trap neuzen aan te brengen.
 • Overal goede verlichting, bijvoorbeeld automatische verlichting die de route naar het toilet ‘s nachts verlicht, zo vermindert u de kans op vallen door slecht of beperkt zicht.
 • Badkamervloer is stroef zodat er minder kans is om uit te glijden.
 • Toegang naar uw douche is drempelloos, u hoeft geen grote stap te nemen om te kunnen douchen.
 • Plaats in uw badkamer wandsteunen voor extra houvast, u kunt ook kiezen voor een zitbankje zodat u zittend kunt douchen als u evenwichtsproblemen heeft of krijgt.
 • Verwijder onnodige op- en afstapjes in uw tuin of bij de entree.
 • Ga baden en slapen gelijkvloers.
 • Vervang gaskookplaat- of fornuis voor inductie, zodat koken gas loos en veiliger wordt.
 • Indien mogelijk kiest voor domotica; automatisering in uw woning waarmee u deuren, gordijnen en ramen op afstand kunt bedienen.

 

Moet ik al die woningaanpassingen zelf betalen?
Er zijn Gemeenten en Woningcorporaties die u als bewoner tegemoetkomen in de kosten van levensbestendig wonen. Neem daarvoor contact op met Stichting Woonconcept om de mogelijkheden te bespreken. Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar telefoonnummer 088 – 61 62 000.

Hoofdkantoor
Postadres
Postbus 154
7940 AD Meppel
www.wooncept.nl