Een brandveilig huis

10 tips voor een brandveilig huis

Ieder jaar krijgt de brandweer duizenden meldingen van woningbranden. Brand is niet altijd te voorkomen maar met deze tien tips verklein je de kans dat het ook in jouw huis gebeurt en zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk blijft.

1. Rookmelders
Hangen er rookmelders in de buurt van de slaapkamers en in de gang? Rookmelders helpen een brand op tijd te ontdekken en zijn in ieder huis een must! Als je slaapt dan ruik je niets, maar je hoort een rookmelder wel. Plaats dus altijd rookmelders in huis.

2. Snoeren en stekkerdozen
Controleer losse snoeren en stekkerdozen regelmatig op beschadigingen. Leg ze niet onder een tapijt of mat. Rol kabelhaspels altijd helemaal uit voordat u ze gebruikt. Opgerolde haspels kunnen namelijk oververhit raken en brand veroorzaken.
Ga je ook veilig om met stekkerdozen? Gebruik goedgekeurde, onbeschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Als je te veel stekkerdozen aansluit op één groep, kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg.

3. Controleer de gasslang
Is de gasslang naar het gasfornuis nog in goede staat? Zorg ervoor dat de slang van een niet-ingebouwd gasfornuis buiten de hitte van de gaspitten blijft. Controleer de slang regelmatig op scheurtjes en vervang deze na maximaal vijftien jaar of voor de datum die op de slang staat

4. Beheer van ontvlambare stoffen
Berg je licht ontvlambare vloeistoffen, zoals spiritus en benzine, op in een goed geventileerde ruimte? Licht ontvlambare stoffen in huis zijn een verhoogd risico op brand. Bewaar deze daarom in een goed geventileerde ruimte, zoals een schuur, garage of berging.

5. Geen opslag in de meterkast
Bij een brand in de meterkast die bijvoorbeeld ontstaan is door kortsluiting, kunnen brandbare materialen ook vlam vatten. Gebruik daarom de meterkast niet als opslagruimte en zorg dat er geen brandbare materialen in de meterkast staan.

6. Vlam in de pan!
Blijf altijd in de buurt van het fornuis/kookplaat als je kookt. Als de vlam in de pan slaat, doe dan een goed passende deksel op de pan. Gebruik nooit water om het vuur te blussen. Schakel ook het fornuis of de kookplaat uit, zet de afzuigkap uit en laat de pan minstens een uur staan om af te koelen. Controleer na een uur of het vuur echt uit is.

7. Hou de wasdroger stofvrij
Maak je het filter en de luchtafvoerslang van de wasdroger na ieder gebruik stofvrij? Het drogen van was veroorzaakt veel pluizen. Dit kan brand veroorzaken. Maak na iedere droogbeurt het filter schoon en maak regelmatig met een stofzuiger de ruimte rond de opening van de droger stofvrij.

8. Is de hoofdafsluiter van gas goed bereikbaar?
Bij brand of gaslekkage moet de hoofdafsluiter snel worden afgesloten. Gas is bij brand erg gevaarlijk.

9. Weet hoe je moet vluchten
Denk na over hoe je de woning kunt verlaten in het geval van brand. Zijn er geen obstakels bij de trap, hal en uitgangen? Liggen de sleutels dicht bij de deur zodat je het huis snel kan verlaten? Dat is niet alleen belangrijk voor jou maar ook voor de brandweer als ze je huis binnen moeten komen. Is de vluchtroute onduidelijk of niet toegankelijk volgens jou, geef dit dan bij Woonconcept aan.

10. Zorg dat de brandweer je kan vinden
Is je huisnummer goed te zien voor de brandweer? De brandweer moet vanuit een rijdende auto kunnen zien of ze op het juiste adres is. Geef het bij Woonconcept aan als je denkt dat het huisnummer onvoldoende zichtbaar is.

Reageren of heb je een vraag over brandveiligheid? Mail dan naar info@woonconcept.nl