Huurprijzen

De huurprijs van een woning is het bedrag dat (over het algemeen maandelijks) door de huurder aan Woonconcept dient te worden betaald voor het bewonen van een woning.

Kale huur
De basis van de huurprijs is de kale huur. Dit is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor het in gebruik nemen van de woonruimte. Hier zijn verder geen kosten in opgenomen voor gas, water en licht of andere kosten. Deze kosten vallen namelijk onder servicekosten. De huurprijs bestaat dus uit kale huur en servicekosten. Als je voor beide een vast bedrag betaalt, dan betaal je een all-in huur. Het is altijd aan te raden om bij de verhuurder na te gaan hoeveel je precies betaalt voor de kale huur en hoeveel voor de servicekosten. Weigert de verhuurder in te gaan op jouw verzoek, dan kan je de Huurcommissie inschakelen. Zij zal de all-in huur dan opsplitsen. De verhuurder is namelijk verplicht gehoor te geven aan het verzoek tot opsplitsing van de huur. Dit is om de huurder te beschermen tegen veel te hoge huurprijzen en onduidelijkheid over de huur.

Maximale huurprijs
Het is verstandig om te na te gaan wat de maximale huurprijs mag zijn voor de huurwoning die je wilt betrekken of bewoond. Zo weet je zeker dat Woonconcept niet te veel huur vraagt. Bij huurwoningen met een huurprijs tot de liberalisatiegrens (737,14 voor 2020) wordt de huurprijs bepaald door een puntensysteem. Aan de hand van onder andere de grootte van de woning en de voorzieningen krijgt de woning punten toegewezen. Bij het aantal punten hoort een maximale huurprijs. Dit kan je zelf controleren door een huurprijscheck te doen, bijvoorbeeld op de website van de Rijksoverheid. Heb je te maken met een geliberaliseerd huurcontract en valt de huurprijs dus boven de liberalisatiegrens, dan is er geen maximale huurprijs.

Veel gestelde vragen over huurprijzen:
We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huurprijzen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

 • Waar is de huurprijs op gebaseerd?

  De huurprijs bestaat uit de kale huur, die je betaalt voor het in gebruik nemen van de woonruimte, en servicekosten.
 • Wie bepaalt de huurprijs?
  De huurprijs wordt in principe bepaald door Woonconcept.
  Alleen is zij natuurlijk wel aan regels en wetgeving gebonden.

 • Is een huurprijs altijd all-in?
  Nee, de kosten die zijn inbegrepen in de huurprijs verschillen per verhuurder.

 • Wie bepaalt de huurverhoging?
  In de sociale sector geldt een maximale huurverhoging die is ingesteld door de overheid.
  Jaarlijks mag Woonconcept de huurprijs verhogen en sluit daartoe een akkoord met de huurdersverenigingen (HV Cascade, HV Meppel en HV de Veste).

 • Wat is kale huur?

  Kale huur is de huurprijs die de huurder betaalt voor het in gebruik nemen van de woonruimte.

   

 • Wat zijn servicekosten?
  Onder servicekosten worden kosten verstaan zoals gas, water en licht. Bovendien kunnen kosten zoals het salaris van de huismeester worden doorberekend als servicekosten ((Woonconcept doet dit niet).

 • Wat is de maximale huurprijs?
  Voor de sociale sector geldt jaarlijks een maximale huurverhoging. De maximale huurverhoging kan afhangen van het inkomen van de huurder. Woonconcept is overeengekomen met de drie huurdersverenigingen in het huurakkoord dat er geen inkomensafhankelijke huurverhogingen worden gehanteerd.